ABD’deki Özgürlük Anıtı, büyük meşalesi, mavi – yeşil rengi ve süslü şapkasıyla dünyanın en tanınan simgesel yapılarından biri. Ancak bu devasa heykel, 1885 yılında Fransa tarafından bir hediye olarak ilk yapıldığında bu renkte değildi. Yıllar içerisinde kimyasal tepkimelerin bir sonucu olarak bu rengi elde etti. Ve şimdi, heykeli orijinal rengine döndürme fikri X’te (Twitter) tartışılıyor.
American Chemical Society’nin YouTube kanalı Reactions’ın bir videosunda açıklandığı üzere, Özgürlük Anıtı’nın orijinal rengi oldukça muhteşem bir bakır rengiydi. Amerikan Kimya Derneği videolarında açıklandığına göre “Büyük Elma’daki ilk birkaç on yılında, heykel yavaş yavaş o parlak bakır renginden donuk kahverengiye ve sonunda bugün gördüğümüz mavi-yeşile ya da Fransa’da dedikleri gibi ‘verdigris’e dönüştü.”
Özgürlük Heykeli’nin rengi neden ve nasıl değişti?
Yıllar geçtikçe çeşitli kimyasal tepkimeler oluştu. İlk olarak bakır havadaki oksijenle reaksiyona girdi. Bakır, elektronlarını oksijene vererek pembemsi kırmızı renkli kupritin oluşmasına neden oldu. Bundan sonra kuprit oksijene daha fazla elektron vererek siyah olan tenoriti oluşturdu ve heykelin daha da koyulaşmasına neden oldu. Ama hala yeşil renge ulaşmamıştı.
Atmosferdeki su kükürtle karışınca sülfürik asite dönüşür. Bu, heykelin üzerindeki bakır oksitlerle bir araya geldiğinde, heykel kendine özgü yeşil rengine dönmeye başladı. Buna denizdeki sıçramalardan gelen klorür de eklenince heykel daha da yeşil hale geldi.
Heykel 100 yılı aşkın süredir bu rengi koruyor çünkü hava ile temas eden bakır artık kimyasal olarak stabil bir noktaya ulaştı, ancak bu katmanın altında hala orijinal bronz bulunuyor.