11 Nisan Dünya Parkinson Günü: Hastalık Yönetilebilir, Ama Tedavisi Yok

Dünya Parkinson Günü: Parkinson Hastalığı Yönetilebilir

11 Nisan Dünya Parkinson Günü, toplumda Parkinson hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, hastalığı tanımlayan ve adını veren James Parkinson’un doğum günü olarak da kutlanan bu gün, özel açıklamalarla dolu. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Figen Bakıcı, “Parkinson hastalığını ortadan kaldıracak tedavi bulunmasa da yönetmek mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Figen Bakıcı, Parkinson hastalığının tarihin eski çağlarından beri bilinen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın, zamanla yalnızca hareket sistemi değil, birçok sistemi etkileyen bir durum haline geldiğini vurguladı. Nigrostriatal hücrelerin ölümü ve buna bağlı olarak dopamin yetersizliği, hastalığın temelinde yer alırken, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle hastalığın tetiklendiği söylendi.

Parkinson hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Bakıcı, hastalığın tanınmasında nöroloji eğitiminin önemine dikkat çekti. Hastaların hareket yavaşlığı, kas sertliği, titreme ve dönüş zorlukları gibi belirtilerle karşılaşabileceğini belirtti. Günümüzde Parkinson hastalığının tanınmasında zorluk yaşanmadığını söyleyen Bakıcı, hastalığın yönetilebilir olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / METİN BAŞAR – Sağlık

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.