Merkür’deki tuhaflığın nedeni belli oldu

Merkür’ün Çekirdeği Neden Alışılmadık Büyük ve Demir Bakımından Zengin?

Son yapılan bir araştırmaya göre, Merkür’ün alışılmadık derecede büyük ve demir bakımından zengin olan çekirdeği, gezegenin toplam kütlesinin yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu durum, Merkür’ün diğer kayalık gezegenlerden (Dünya, Venüs, Mars) iki kat daha büyük bir çekirdeğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

NASA’nın 2011-2015 yılları arasında Merkür’ü gözlemlemek amacıyla yörüngeye yerleştirdiği MESSENGER uzay aracından elde edilen veriler ise gezegenin yüzeyinde beklenmedik miktarda potasyum, sülfür ve sodyum gibi uçucu elementlerin bulunduğunu gösterdi. Bu elementlerin, önceki varsayımlara göre dev bir çarpışma sonucu yok olması gerekiyordu.

Yapılan yeni simülasyonlar, Merkür’ün bugünkü iç yapısı ve kimyasal bileşiminin, benzer büyüklükteki iki protoplanetin açılan bir çarpışmasıyla açıklanabileceğini ortaya koydu. Paris Gezegen Fiziği Enstitüsü’nden astrofizikçi Patrick Franco’ya göre, bu tür çarpışmalar aslında geçmişte düşünüldüğü kadar ender olmayabilir.

Franco, “Bu tür çarpışmaların, gezegen oluşumunda sadece bir parçası olmadığı, aynı zamanda gezegenlerin nihai yapısını belirleyen temel etkenlerden biri olduğu düşüncesi güçleniyor. Bu tür olayların yalnızca Merkür değil, diğer gezegenlerin de yapıları üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor” dedi.

Simülasyonlar, çarpışmanın zamanlamasının oldukça kritik olduğunu da gösteriyor. Eğer bu olay, Güneş Sistemi’nin oluşumundan onlarca milyon yıl sonra, gezegenler farklı katmanlara (çekirdek ve manto) sahipken yaşandıysa, Merkür’ün dış katmanlarının bir kısmının soyulurken çekirdek yapısının korunmuş olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, Venüs ve Dünya’nın yörüngeleri arasındaki bölgenin genç Güneş Sistemi döneminde oldukça kaotik olduğu görülüyor. Bu nedenle çarpışmanın bu bölgede gerçekleşmiş olabileceği ve ardından Merkür’ün bugünkü konumuna göç etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Baz istasyonu çökerse ne yapacağız?

Deprem gibi olağanüstü durumlarda baz istasyonları devre dışı kaldığında cep telefonları üzerinden alternatif bir iletişim yöntemi bulunuyor. Wi-Fi ile arama özelliği, baz istasyonları çalışmadığında dahi yakınlarınızı veya acil durum numaralarını …

Kullanıcılar, iOS güncellemelerinin iPhone’ları bozduğunu düşünüyor

Bazı iPhone kullanıcıları, en son iOS güncellemesi olan iOS 18.4.1’i yükledikten sonra telefonlarının çalışmaz hale geldiğini iddia ederken, Apple ise güvenlik açığına karşı güncellemeyi hemen yapmayı öneriyor.

Meta, Instagram’da reşit olmayan kullanıcıları yapay zeka ile tespit ediyor

Meta, Instagram’daki kullanıcıların yaşlarını tespit etmek ve doğrulamak amacıyla yeni yapay zeka araçlarını devreye sokarak, reşit olmayan kullanıcıların güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığının test edildiği açıklandı.

Yerli HEGİDAS Sistemi, Savaş Gemilerinde Göreve Başladı

Türkiye’de ilk kez STM tarafından yerlileştirilen ve savaş gemilerinde kullanılan Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS) bir korvet ihracat projesinde devreye alındı ve kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin tam bağımsız savunma …

TSB Başkan Yardımcısı Yaşar, Türkiye’de kasko durumunu değerlendirdi

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Türkiye’de kasko yaptırılmasını ve sigorta sektörünü değerlendirdi. Yılda yaklaşık 20 milyon kasko teklifi verildiğini ancak bunlardan sadece 8 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir