WhatsApp eşiği aştı! Katı kurallar geliyor

WhatsApp, AB’deki kullanıcı sayısını açıklayan şeffaflık raporunda, aylık ortalama 46.8 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Bu rakam, DSA kapsamında VLOP olarak kabul edilmek için gerekli olan 45 milyon aktif kullanıcı eşiğini geçtiği anlamına geliyor. Bu statüye sahip olan platformlar, kurallara uyum sağlamak için dört aylık bir süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Ancak resmi uyum sürecinin ne zaman başlayacağına dair henüz net bir tarih açıklanmadı.

Euronews’te yer alan habere göre; DSA kapsamında VLOP statüsüne sahip platformlar, kullanıcı haklarını güçlendirmek, yasa dışı içeriklerin yayılmasını önlemek ve algoritmaların şeffaflığını sağlamakla yükümlü. WhatsApp’ın sahibi Meta’nın diğer platformları Facebook ve Instagram da bu listeye dahil ve şu anda Avrupa Komisyonu tarafından DSA’nın olası ihlalleri konusunda soruşturuluyor.

Öte yandan, Telegram şu an için VLOP statüsüne dahil değil. Belçika Dijital Hizmetler Koordinatörlüğü, Telegram’ın aylık kullanıcı sayısının henüz 45 milyon eşiğini geçmediğini belirtti. Ancak, AB’nin ortalama kullanıcı sayısının hesaplanmasına yönelik yeni bir yetki kanunu yayınlaması bekleniyor. Bu düzenlemenin Telegram’ın gelecekte VLOP statüsü kazanıp kazanmayacağını belirlemede etkili olabileceği düşünülüyor.

Telegram, AB merkezini Belçika’da kurdu ve şu anda düzenleyici otorite olan Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) tarafından denetleniyor. Platformun kurucusu Pavel Durov, 2024 yılına kadar dünya çapında 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı beklediklerini açıkladı. Şu anda Telegram’ın 900 milyon aktif aylık kullanıcısı olduğu iddia ediliyor.

WhatsApp’ın VLOP statüsüne dahil edilmesiyle, Dijital Hizmetler Yasası’na tabi olan platform sayısı 26’ya yükseldi. Bu listede Google, Amazon, LinkedIn, Temu ve Shein gibi dev platformlar da yer alıyor. WhatsApp’ın bu yeni statüyle birlikte AB’nin katı regülasyonlarına nasıl uyum sağlayacağı merak konusu.

Related Posts

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.

Elon Musk’ Tesla darbesi: Ne yaptıysa olmadı

Tesla’nın Avrupa’daki yeni otomobil satışları Mayıs 2025’te 2024’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 27,9 oranında gerileyerek düşüş trendini beşinci aya taşıdı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, şirketin Avrupa pazarındaki payı yüzde 1,8’den yüzde 1,2’ye indi.

Garmin Venu X1, akıllı saat piyasasını sarsmaya geliyor

Garmin, spor ve sağlık odaklı yeni akıllı saati Venu X1’i tanıttı. Cihaz, yalnızca 8 milimetre kalınlığı ve 34 gramlık hafifliğiyle sınıfının en ince ve zarif modellerinden biri. 2 inçlik AMOLED ekranıyla gelen saatin kasası fiber takviyeli …

Vücudunuzun yeni kalkanı! Kendini iyileştiren teknoloji

Bilim dünyası, sağlık izleme teknolojilerinde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen ve hasar gördüğünde kendi kendini onarabilen bir elektronik deri (e-deri) geliştirildi. Bu …

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Levent Çakmur Short Track Olimpik Milli Takımı’nı ağırladı

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, Short Track Olimpik Milli Takım teknik heyeti, sporcular ve TBF Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek kampı değerlendirdi ve yarışmalar öncesinde başarı dileklerini iletti.