MSB’den Yunan bakanın Kıbrıs Türklerini ve TSK’yı hedef alan açıklamasına kınama: Düzeysiz, yalan ve iftira dolu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias‘ın, Kıbrıs Türklerini ve Türk ordusunu hedef alan açıklamasının şiddetle kınandığını bildirdi. Dendias, X hesabından yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve işgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz” demişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dendias’ın açıklamalarının, “Kıbrıs Türklerini ve kahraman Türk ordusunu hedef alan düzeysiz, yalan ve iftira dolu” olduğu belirtildi.

Söz konusu açıklamanın şiddetle kınandığı vurgulanan açıklamada, Türk ordusunun, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan “garantörlük” hakkı uyarınca harekete geçerek 1963-1974’te Rum tarafınca her türlü zulme maruz bırakılmış olan Kıbrıs Türk halkını bir soykırım girişiminden kurtardığına işaret edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türk askerinin cesareti ve varlığı sayesinde 1974 yılından bu yana Kıbrıs’ta kan dökülmemiş, Yunanistan’ın Kıbrıs Rum halkı üzerindeki cuntacı baskısı ortadan kalkmış ve Yunanistan’daki askeri rejim yıkılarak demokrasiye dönüş mümkün hale gelmiştir. Mehmetçik, dün ve bugün olduğu gibi yarın da Kıbrıs’ta barış ve huzurun teminatı olacaktır. Yunanistan Savunma Bakanı’nı, iki ülkenin liderleri tarafından ortaya konan ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri yapıcı bir yaklaşımla ilerletmeyi hedefleyen ortak tutumu baltalamaya çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sayın Dendias’ın, Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecektir.” (AA)

Ne olmuştu? 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis tarafından kabul edildi ve adanın güneyinde bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Dendias, “Yunanistan ve Kıbrıs’ın (Güney) derin bağlılığı, Birleşmiş Milletler Şartı, Uluslararası Hukuk, Uluslararası Deniz Hukuku ve güç kullanımının veya güç kullanma tehdidinin mutlak olarak kınanması yönündedir. Avrupa Birliği’ne üye bir ülkenin, Birleşmiş Milletler’e üye bir ülkenin başkenti olan bir Avrupa başkentinin yarım asır boyunca bölünmüş kalması, yeşil veya başka renkli çizgilere sahip olması kabul edilemez. Ve tabii ki Uluslararası Hukuku ve Birleşmiş Milletler Şartını 50 yıl boyunca ihlal etmeye izin verilemez. Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin iki bölgeli, iki toplumlu bir Federasyon için her zaman Avrupa müktesebatıyla uyumlu kararlarında anlatıldığı gibi mutlak ve müzakere edilemez desteği ebedi olarak devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dendias toplantı sonrası X hesabından yaptığı açıklamada ise “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve İşgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz.” sözlerini kullandı.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir