Kilosu 13.5 lirayı duyan şoke oldu: 20 lira olmalıydı

TMO, Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı: Çiftçiler Endişeli

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, makarnalık buğday ve ekmeklik buğday için ton başına 13 bin 500 lira, arpa için ise 11 bin lira olarak hububat alım fiyatlarını belirledi.

Ülke genelinde hasatın yaklaşık yüzde 2 seviyesinde olduğunu belirten Genel Müdürlük yetkilileri, Türkiye’de hububat hasadının mayısta başladığını ve devam ettiğini açıkladı.

Kilosu 13.5 Lirayı Duyanlar Şoke Oldu

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 13.5 lira olarak açıklanan buğday alım fiyatına tepki gösterdi. Barut, bu fiyatın üretim maliyetinin altında olduğunu ve çiftçilere zarar vereceğini söyledi. Barut, “Bu çiftçiye yapılan bir haksızlıktır. Bu fiyat düzeltilmelidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Ayhan Barut ayrıca, bu yıl kuraklık ve zirai don felaketi nedeniyle buğday üretiminde yüzde 50’lere varan bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade etti.

CHP Adana Milletvekili, TMO’nun belirlediği buğday alım fiyatlarını eleştirerek, çiftçilerin sıkıntılarına dikkat çekti.

“Ürün Alım Fiyatı En Az 20 Lira Olmalıydı”

Barut, tarım alanında çözümler üretilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çiftçilere verilen destekler yetersiz. Buğday alım fiyatının en az 20 lira olması gerekmektedir. Tarım sektörü desteklenmelidir, aksi halde ülke gıda krizi ile karşı karşıya kalabilir.” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem de TMO’nun açıkladığı fiyatları eleştirerek, çiftçilere daha adil ve destekleyici bir politika izlenmesi gerektiğini belirtti.

“13 Lira Çiftçiye Yeterli Değil”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun buğday alım fiyatlarının düşük olduğunu söyleyerek, “Çiftçilere 13 lira vermek, onlara ‘bu işi yapmayın’ demektir. Bu durumda çiftçiler tarımdan uzaklaşacak ve ithalata bağımlılık artacaktır. Tarımda istihdam azalacak ve çiftçiler borç batağına sürüklenecektir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, çiftçilere verilen desteklerin artırılması ve tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Related Posts

Sezonda 4 kez hasat ediliyor: Kilosu 1500 liradan satılıyor

Malatya’nın Arapgir ilçesinde 2015’te üretilmeye başlanan ve coğrafi işaret tescilli olan Arapgir mor reyhanı, bölge çiftçisine gelir kaynağı oluyor. Sezonda 4 kez hasat edilen mor reyhanın kilosu 1500 liradan satılıyor.

BYD’den sürpriz Türkiye kararı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Macaristan’da kurduğu yeni elektrikli otomobil üretim tesisinde seri üretimi 2026’ya kadar erteleyecek, işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu Türkiye’de kuracağı tesiste ise üretime planlanandan daha önce başlayacak.

New York borsası haftaya yükselişle başladı

New York borsası haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,06 artarak 44.368,40 puana ulaştı.

Emlak Konut ilk yarıda 4 bin 120 konutun ön satışını yaptı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yılın ilk yarısına ait konut setış verilerini açıkladı. Emlak Konut’tan Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada 4.120 adet bağımsız bölümün ön satışının tamamlandığı ve bunların 34’ünün …

Merkez Bankası’nın anketinde piyasanın dolar tahmini yükseldi

Son Dakika… Merkez Bankası’nın temmuz ayı piyasa katılımcı anketi belli oldu. Buna göre piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’dan yüzde 29,66’ya geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi ise, 43,57 TL’den 43,72 TL’ye yükseldi.

Borsanın en değerli şirketleri belli oldu: Hepsini solladı, liderliği kaptı

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında piyasa değeri en yüksek 20 şirket açıklandı. Temmuz ayının ikinci haftasında yalnızca bir şirketin değeri 1 trilyon lirayı aşarak dikkat çekti. Zirvede yer alan şirket ise yatırımcıları şaşırttı.