“İslam Sanatları Bienali”nin ikinci edisyonu Cidde’de başladı

Suudi Arabistan’da İslam Sanatları Bienali İkinci Edisyonu Başladı

Suudi Arabistan’da sanat ve kültürü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen “İslam Sanatları Bienali” ikinci edisyonunun açılışı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı Batı Hac Terminali’nde yapıldı.

Teması, “Ve Arasındaki Her Şey /And All That Is In Between” olarak belirlenen etkinlik kapsamında İslami kültürlere ait tarihi objeler çağdaş sanatla bir araya getirilirken, inancın duygu, düşünce ve üretim yoluyla nasıl deneyimlendiğinin keşfedilmesi hedefleniyor.

Etkinliğe Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yanı sıra Louvre Müzesi, Victoria & Albert Müzesi, Ahmed Baba Enstitüsü, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi, Kral Fahad Milli Kütüphanesi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi ve Katar İslam Sanatları Müzesi’nin arasında olduğu prestijli kurumlar koleksiyonlarıyla katıldı.

İlk Edisyonun Ardından Yeni Heyecan

Al-Bakree, İslam sanatlarına adanmış tek bienal olarak, hem tarihi hem çağdaş bir perspektif sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlk edisyonumuz büyük başarı göstererek 600 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu edisyonumuzda ise 30’dan fazla koleksiyondan gelen 500’den fazla nesneyi, bienal için tasarlanan 20’den fazla eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dış mekanları ve sergi alanlarını gezerken, merakınızı uyandıracak birçok nesne, imge ve fikir bulacağınızı ve tekrar tekrar bizi ziyaret etmeye teşvik edileceğinizi umuyorum.”

Sanatın Harikaları Sergileniyor

Bienalin “Albidaya” seçkisinin artistik direktörlüğünü yapan Julian Raby ise “övgü”nün Kur’an-ı Kerim’de defalarca geçen önemli bir kavram olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki sergiler, çeşitli bölümlerle yaratılışın harikalarına farklı açılardan bakıyor. İlk bölümle başlıyoruz ve ardından, düşünme sürecini temsil eden olağanüstü örneklerle devam ediyoruz. Sonrasında, insanın güzellik karşısında verdiği cevabı takdir ettiğimiz iki koleksiyon var. İnsan, güzellik karşısında düşündü ve üretti. Bu süreç, hissetme, düşünme ve yaratma döngüsünü içeriyor. Tüm bunların içinde, tarihi objeler ve çağdaş eserler bir araya getirildi. Bu dinamizm, İslam sanatı sergileri açısından tamamen yeni bir boyut kazandırıyor. Umarım bu sergiyi gezerken ilginç ve etkileyici detaylar bulursunuz.”

Uluslararası Katılımın Gücü

Danimarka, Mısır, Fransa, Yunanistan, Endonezya, İtalya, Kuveyt, Mali, Umman, Filistin, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Özbekistan ve Vatikan’dan 30’dan fazla uluslararası kurum etkinlikte yer alıyor.

Artistik direktörlüğünü Julian Raby, Amin Jaffer, Abdul Rahman Azzam ve Muhannad Shono’nun üstlendiği bienal, Nour Jaouda, Charwei Tsai, Imran Qureshi, Takashi Kuribayashi, Ahmed Mater ve Fatma Abdulhadi gibi sanatçıların yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 100 bin metrekare alana yayılan etkinlik “Albidaya”, “Almadar”, “Almuqtani”, “Almidhallah”, “Almukarramah”, “Almunawwarah” ve “Almusalla Ödülü” olmak üzere 7 ana bileşenden oluşuyor.

Suudi Arabistan’ın sanatsal ve kültürel dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı ise İslami ve çağdaş sanat bienallerinin yanı sıra yerel ve uluslararası topluluklar arasında kültürel diyalogu teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf, İslam Sanatları Bienali’nin ikinci edisyonunda 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. (AA)

Related Posts

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İlkokul kayıtları ne zaman başlıyor 2025? MEB ilkokul 1. sınıf kayıtları nereden ve nasıl yapılır?

Okul kayıt tarihleri 2025 2026 eğitim öğretim yılı öncesi velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapılacak. İlkokul 1. sınıf kayıtları, yaz tatilinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de ‘Çocuğum hangi okula başlayacak?’ sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor 2025, başladı mı? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2025

Milyonlarca öğrenci karnesini aldı; yaz tatili başladı

Milyonlarca öğrenci karnesini aldı; yaz tatili başladı

SON DEPREMLER BUGÜN (20 HAZİRAN) AFAD VE KANDİLLİ || Hatay’da akşam korkutan deprem! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler 20 Haziran Cuma yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak dün akşam saat 22.51’de Hatay Samandağ’da 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 7.06 km olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre depremin büyüklüğü 3.6 olarak açıklandı.  Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 20 Haziran listesi…

Ehliyet için sağlık raporu ücretli mi? Sürücü belgesi için sağlık raporu ücreti 2025!

2025 yılında ehliyet almak veya yenilemek isteyen sürücüleri yakından ilgilendiren sağlık raporu ücretleri, Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleriyle güncellendi. Aile hekimlerinden özel hastanelere, devlet hastanelerinden sağlık ocaklarına kadar farklı sağlık kuruluşlarında alınabilen sürücü belgesi sağlık raporlarının ücretleri, ehliyet sınıfına ve kuruma göre değişiklik gösteriyor. Peki, Ehliyet sağlık raporu ücretli mi? Sürücü belgesi sağlık raporu ücreti 2025 ne kadar?

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA (ösym giriş ais) || Üniversite sınavı geri sayım… YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır?

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS için giriş belgeleri de yayınlandı. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölümlerine girmek isteyen adayların heyecanla beklediği YKS sınavı haziran ayında 81 ilde organize edilecek. Üniversiteye giriş kapsamında uygulanacak olan söz konusu sınav öncesi üniversite sınavı yerleri ÖSYM’nin AİS ekranından erişime açıldı. YKS kapsamında, 21 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek. Peki, YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır? YKS sınav giriş belgesi alma ekranı…