Güney Çin Denizi’nde gerilim artıyor

Çin ve Filipinler Arasında Gerilim: Güney Çin Denizi’nde Araştırma Gemileri Engellemesi

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait iki araştırma gemisini engellemesi, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Olay, egemenlik ihtilafı bulunan Spratly Adaları’nın kuzeyinde, Sandy Resifi yakınlarında gerçekleşti.

Filipinler Sahil Güvenliği’nden yapılan açıklamaya göre, Çin Sahil Güvenlik gemileri, bölgedeki araştırma faaliyetlerini sürdüren Filipinler’e ait iki gemiye yaklaşarak engellemeye çalıştı. Ayrıca, Çin donanmasına ait bir helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere hareket eden iki Filipin botunun üzerinde uçarak, bu araştırma görevini engelledi.

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, iki Filipin gemisinin bölgeye yasa dışı girdiği ve resife yaklaşarak numune toplamaya çalıştıkları belirtildi. Çin, bu tür faaliyetleri uyarılarla engellediğini ifade etti.

Sandy Resifi, farklı ülkeler tarafından farklı isimlerle anılmakta; Çinliler “Tieşien Jiao”, Filipinlerliler “Bailan” ve Vietnamlılar “Dao Son Ca” olarak adlandırmaktadır. Resif, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmiş, ancak son 25 yıldır herhangi bir ülkenin tam kontrolü altında olmamaktadır. Bu 7 hektarlık kum adacığı, Güney Çin Denizi’ndeki gerilim noktalarından biri haline geldi.

Güney Çin Denizi’ndeki Egemenlik İhtilafı

Güney Çin Denizi, II. Dünya Savaşı sonrasından itibaren bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına sahne olmuştur. Çin, 1947’de yayımladığı harita ile bölgenin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu bölge zengin yer altı kaynakları ve stratejik önem taşıdığı için Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgedeki haklarını savunmaktadır.

Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlık göstermesi ve sivil gemi filolarıyla bölgede etkinliğini arttırması, bölgedeki diğer ülkeler ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. 2016 yılında, Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal bulmamıştı.

Related Posts

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 8. gün: Avrupa diplomasiyi zorluyor, Erakçi ile görüşecekler; Beyaz Saray, karar için 2 hafta verdi

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 8. gün: Avrupa diplomasiyi zorluyor, Erakçi ile görüşecekler; Beyaz Saray, karar için 2 hafta verdi

Yandaşların Mehmet Şimşek isyanı büyüyor

TCMB’nin dün politika faizini yüzde 46’da sabit bırakmasının ardından iktidara yakınlığı ile bilinen gazeteler, ekonomi yönetimini adeta topa tuttu. Yeni Şafak’ın Şimşek ve ekibini hedef alan manşetlerine, bu kez AKP’ye yakınlığı ile bilinen İhlas Yayın Holding de dahil oldu.

İran’ın Weizmann Bilim Enstitüsü saldırısının İsrail’e devasa maliyeti ortaya çıktı!

İsrail merkezli Calcalist’in haberine göre yarım milyar dolardan fazla hasar gören ve İsrail’in askeri projelerinin yanı sıra nükleer araştırmaları için de önemli yer tutan enstitüde üç araştırma binası ciddi şekilde hasar gördü ve çok sayıda başka …

Son dakika… İsrail nükleer tesisi vurdu: İran’dan dakikalar içinde misilleme geldi! Tel Aviv ve Kudüs’te ‘yer sarsıldı’

İran ve İsrail arasında çatışma giderek şiddetleniyor. ABD medyası, Başkan Donald Trump’ın İran’a saldırı planlarını gizlice onayladığını öne sürdü. Trump, bugün güvenlik brifingine katılarak Orta Doğu’daki duruma ilişkin bilgilendirilecek. Trump’ın mühimmat desteği verdiklerini bildirdiği İsrail ise İran’ın Arak nükleer tesisine hava saldırısı başlattığını duyurdu. Tahran yönetimi, Arak’a saldırı haberinin ardından balistik füzelerle misilleme yaptı. Tel Aviv ve Kudüs’te şiddetli patlamalar yaşandı. İran füzelerinin İsrail borsasının merkez binası ve ülkenin güneyindeki en büyük hastane de dahil çok sayıda noktayı vurduğu belirtildi.

Trump’ın U dönüşü… ‘Barış’ derken İran ile savaşta buldu

Amerikan New York Times gazetesi ocak ayında ikinci kez iktidara geldiğinde İran ile nükleer bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanan ABD Başkanı Donald Trump’ın son iki ayda nasıl kendisini savaşın eşiğinde hatta savaşa müdahil olup olmamayı düşünürken bulduğunu yazdı.

Netenyahu’nun stratejik felaketi: İran-İsrail Savaşı’nda rüzgar tersten eser mi?

13 Haziran 2025’te patlayan o haberle dünya donup kaldı: İsrail, hiçbir uyarı yapmadan İran’ın kalbine devasa bir saldırı düzenledi! Askeri üsler, nükleer tesisler… Tam 100’den fazla hedef cayır cayır yandı! Hedefte ne mi vardı? İki gün sonra …