Denizi kesik süte çevirdi: Marmara bangır bangır alarm veriyor

Marmara ve Mudanya’da Müsilaj Felaketi Devam Ediyor

Marmara Denizi’nde 2021 yılında başlayan müsilaj felaketi, Tekirdağ açıklarından sonra Mudanya’da da etkisini sürdürüyor. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın, balık çeşitliliğini azalttığı ve balıkçıların ağlarına zarar verdiği görülüyor.

Müsilajın Etkileri

Balıkçılar, zarar gören ağlar nedeniyle denize açılamazken, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkileri olduğunu belirtti. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Mudanya’da denizi kaplayan müsilaj, balık avlamak için denize açılan tekneleri engelliyor. Balıkçılar, müsilajın ağları yırttığını ve Marmara Denizi’ne balık girişini engellediğini belirtiyor. Palamut ve lüfer gibi balıkların Karadeniz’e yöneldiği görülüyor.

Denizdeki Alarm Sinyali

Marmara Denizi’nde birçok nehrin birleşmesiyle kirliliğin arttığını belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, artık denizin ölüm sinyalleri verdiğini söylüyor. Dindar, “Deniz altındaki canlılar için oksijen seviyeleri çok düşük, müsilaj denizin dibini sarmış durumda ve bu durum, canlıların oksijen almasını, hareket etmesini engelliyor” açıklamasında bulundu.

Müsilajın Tetikleyicileri

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve nehirlerden taşınan kirlilik, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor. Dindar, “Son dönemlerde denizin yüzeyinde açıkça müsilaj oluşumunu gözlemliyoruz. Azot ve fosfor, Marmara Denizi’ne taşınarak müsilajı hızla tetikliyor” şeklinde ifade etti.

Balıkçıların Güç Durumu

Marmara Denizi’nde 30 yıldır avlanan balıkçılar, müsilaj nedeniyle ağlarını geri çekemiyor ve ağlar zarar görüyor. Balıkçı Ahmet Çetinkaya, “Müsilaj nedeniyle ağlarımızı geri çekemiyoruz ve makinalarımız zorlanıyor. Ağlarımızı temizlemek de güç oluyor. Bu durum, bizim avlanmamızı olumsuz etkiliyor” dedi.

Related Posts

Japonya’nın güneybatısında 11 günde 911 deprem meydana geldi

Japonya’nın güneybatısında Tokara takımadalarında 11 günde farklı büyüklükte 911 deprem meydana geldi. Deniz Tabanı Topografyası Uzmanı Doç. Dr. Yokose Hisayoşhi, “Sarsıntılar 2-3 hafta devam edebilir. İnsanlar büyük bir depreme hazırlıklı olmalı” dedi.

ABD yargıcından geri adım yok! Dev teknoloji şirketinin itirazı reddildi

Huawei’e “ABD’den teknoloji sırrı çalma, şantaj faaliyetlerinde bulunma ve banka sahtekarlığı” gibi birçok suç isnat edilen ve 2018’de başlayan dava sürüyor. New York bölge federal yargıçlarından Ann Donnelly, davaya ilişkin 52 sayfalık kararını …

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.

Bakan Yerlikaya: Saraçhane’de 42 kişi gözaltına alındı

Bakan Yerlikaya: Saraçhane’de 42 kişi gözaltına alındı

Mehmet Murat Çalık’a peş peşe biyopsi

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a kısa süre içinde peş peşe biyopsi işlemleri uygulanması, sağlık durumuna ilişkin endişeleri artırdı. Avukatı, yapılması muhtemel cerrahi müdahalenin ciddi ve kalıcı sağlık riskleri taşıdığını açıkladı.

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.