Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Çinko Nedir ve Neden İhtiyaç Duyarız?

Çinko, vücut için hayati bir mineral olup bu minerali besinler yoluyla almak gereklidir. Vücutta depolanmadığı için düzenli olarak alınmalıdır.

Çinko, sağlığımız için oldukça önemli olan bir mineraldir. Proteinlerin işlev görmesinde rol oynar ve birçok sürece katılır.

Çinko alımımızı kırmızı et, baklagiller gibi besinlerle sağlayabiliriz. Kemik sağlığı, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve sinir sistemi açısından da önemlidir.

Çinko Soğuk Algınlığına İyi Gelir mi?

Çinko, bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığının süresini kısaltabilir. Ancak bu konuda uzmanlar henüz kesin konuşamamaktadır.

Çinko takviyesi almak isteyenlerin dozaj konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Ne Kadar Çinkoya İhtiyacımız Var?

Yetişkin erkekler için günlük çinko alımı 9,5 mg, kadınlar içinse 7 mg olarak önerilmektedir.

Hangi Besinler Çinko İçerir?

Çinko açısından zengin besinler arasında kabuklu deniz ürünleri, et, baklagiller, kuruyemişler, tam tahıllar, yumurta ve süt ürünleri bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde çinko emilimi hayvansal kaynaklara göre daha düşüktür.

Ayrıca bazı pişirme yöntemleri çinko emilimini artırabilir.

Çinko Eksikliği Ne Kadar Yaygın?

Dünya genelinde insanların %30’u çinko eksikliği riski altındadır. Çinko eksikliği, beslenme alışkanlıkları ve bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Daha Az Et Yemek Çinko Eksikliğine Yol Açar mı?

Kırmızı et çinko alımının önemli bir kaynağı olsa da dengeli beslenme ile çinko ihtiyacı karşılanabilir. Baklagilleri ve tohumları beslenme düzenine eklemek çinko alımına yardımcı olabilir.

Takviye Almak Gerekir mi?

Çinko takviyesi almayı düşünenlerin günlük alım miktarını aşmamaları önemlidir. Aşırı çinko alımı, vücudun diğer mineralleri emmesini engelleyebilir.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.