Chicago Üniversitesinde biyoloji ve anatomi profesörü Paul Sereno, grubuyla Tyrannosaurus rex (T-Rex) dinozorundan çok daha büyük ve uzun olan “Spinosaurus” dinozorlarını inceledi.
Araştırma, sırtında bulunan yelken halindeki ince ve büyük çıkıntılarla cinsleri ortasında ayırt edilen Spinosaurusların aslında çok yavaş ve güç yüzdüğünü ortaya koydu. Dinozorların, bu çıkıntıları yüzmek için değil, üstünlük sağlamak ve kur yapmak için kullanmış olabileceği iddia ediliyor.
Spinosaurusların burun deliklerinin kafatasının daha derininde olmasının, dinozorun kısmen su altındayken bile nefes alabilmesine imkan sağladığı lakin bu cinsin daha çok karadaki yaşama yatkın olduğu ve su kıyılarında avlandığı belirtildi.
Konuya ait açıklamasında Sereno, “Spinosaurusların nizamlı olarak suya girdiğini düşünüyor muyum? Katiyetle evet lakin bu dinozorların âlâ bir yüzücü ve büsbütün su altında kalabilme maharetine sahip olduğunu düşünmüyorum.” sözlerini kullandı.

Spinosaurus’un iskeletini bilgisayarlı tomografiyle tekrar inceleyen Sereno,”Dinozorun bacaklarının sırf yüzerken istikrar sağlamak için olmadığını ve onun yükünü da desteklediğini tespit ettik.” dedi.
ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki West Chester Üniversitesinde biyoloji profesörü Dr. Frank Fish de araştırma grubuyla Spinosaurus’un kuyruğunu inceledi.
İnceleme sonucunda dinozorun kemikli ve kaslı kuyruğunun, balina ya da balıkla birebir esnekliğe sahip olamayacağı söz edildi.
KAFATASI KESİMLERİ 1915’TE BULUNMUŞTU
Bu dinozor çeşidine ilişkin kafatası kesimleri, 1915’te Mısır’da Richard Markgraf tarafından bulunmuş ve paleontolojist Ernst Stromer tarafından “Spinosaurus” olarak isimlendirilmişti.
Son yıllarda yayımlanan araştırmalarda Spinosaurusların büsbütün suda yaşayan bir yırtıcı olduğu öne sürülmüştü.
Sereno ve grubu, dinozorun fosilleri üzerinde çalışmış ve Stromer’in orjinal notlarını ve bulgularını birinci olarak 2014’te incelemişti.
Çalışma, eLife mecmuasında 30 Kasım’da yayımlandı.