Altında yükseliş sürecek mi? Uzmanlar yanıtladı

Altın Fiyatlarındaki Değişimler Güvenli Liman Talebini Artırıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarındaki belirsizliklerin artmasıyla birlikte risk algısı yükseldi ve güvenli liman olarak görülen altına olan ilgi arttı. Ülkeler arasındaki karşılıklı tarife açıklamaları ve politik belirsizlikler altına olan talebi artırdı.

Merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, özellikle Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarını sürdürmesi altın fiyatlarını destekledi. Çin’deki yatırımcılar, özellikle emlak piyasasındaki belirsizlik nedeniyle altına yönelmeye başladılar.

Ortadoğu’daki çatışmalar, Rusya-Ukrayna ilişkileri ve küresel ticaret savaşları gibi jeopolitik gerginlikler, 2025 yılında enflasyonu artırma endişelerini besliyor. Bu durum, altına olan talebi daha da güçlendirebilir.

Küresel borç yüklerindeki artış, özellikle ABD’de mali istikrarsızlığa neden olurken ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleri beklentilerini desteklediği bilgisi de altın fiyatlarını etkiliyor.

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte ons altın fiyatı yükseliş trendini sürdürerek bugün 3017 doların üzerine çıkarak bir rekor kırdı. Yatırımcılara yıl başından bu yana %14’ün üzerinde kazanç sağladı.

“Altının Ons Fiyatında Ana Hedef 3200 Dolar Olabilir”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, altının ons fiyatının 2900 dolardan 3000 dolara çıkmasının önemli olduğunu vurguladı. Ancak Fed’in faiz indirimlerini ertelemesi ve Ukrayna’da barış beklentisi olmasına rağmen altının ons fiyatındaki artışın nasıl gerçekleştiği önemli bir konu olarak görülüyor.

Jeopolitik ayrışmanın etkili olduğunu belirten Manukyan, “Çin ve ABD arasındaki ticari, siyasi ve finansal ayrışma artıyor ve bu durum altın talebini de artırıyor. Ayrıca tüm bu belirsizlikler altına olan talebi artırıyor. Bunun yanı sıra gümrük vergisi endişeleri nedeniyle Londra’dan New York’a altın akışı da ons altın fiyatlarını destekliyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Manukyan, ons altın fiyatı için “Ben burada hedefi 3030, 3040 dolar olarak görüyorum. Ancak ana hedef 3200 dolar gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Fed’in faiz indirimleri ve gümrük tarifelerindeki gelişmelerin altın ons fiyatını etkileyeceğini belirten Manukyan, piyasada likidite krizi olmamasının önemli olduğunu vurguladı. Şu an için bir kriz olmadığını ve Çin’den ve Almanya’dan gelen paketlerin altın ons fiyatını etkileyecek kalıcı bir değişim yaratmadığını belirtti.

“Altının Ons Fiyatında 3000 Dolar Seviyesi Önemli Bir Destek Noktası Olabilir”

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Uraz Çay, geçtiğimiz hafta ilk kez 3000 dolar seviyesini aşan altının ons fiyatında üç ana faktörü belirledi. Çay, global merkez bankalarının altın alımlarının ilk etken olduğunu belirtirken, “Çin’in 2025 yılında toplam rezervlerinin %5.9’unu altında tutması, bu oranın gelecekte daha da artabileceğini düşündürüyor. Bu oran 2018’de %3’ler seviyesindeydi” dedi.

Çay, Fed’in faiz indirimlerinin fiyatlamasının ikinci etken olduğunu vurguladı. ABD’de açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından 2025’te üç faiz indirim olasılığının güçlendiğine dikkat çeken Çay, bu hafta açıklanacak Fed kararlarının, üyelerin 2025 için üç indirim öngörüsüne geçiş yapabileceğine işaret etti.

Ayrıca, borsa yatırım fonu talebinin yıl başında güçlü olduğunu belirten Çay, “Bu üç değişkenle birlikte vadeli işlemlerde kaldıraçlı fonların net uzun pozisyon miktarlarına bakıldığında, ons altın fiyatında 3000 doların dirençten destek noktasına dönüşebileceğini öngörüyoruz. Global yatırım bankalarının altın tahminlerinin revize edildiği göz önüne alındığında, yılın başından beri değerli metalde %13,7’lik bir prim görüldü. Her ne kadar ara sıra kar satışları yaşansa da 2025 yılında yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. 2023 ve 2024’te %13 ve %27’lik primlerin ardından 2025’te %10’un üzerinde bir getiri öngörülmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

Esnafa Nefes Kredisi geliyor: TOBB Nefes Kredisi nasıl alınır?

TOBB, Kredi Garanti Fonu ve bankalar iş birliğiyle KOBİ’lere yönelik yeni TOBB Nefes Kredisi uygulaması 8-9 Temmuz’da başlıyor. TOBB’a bağlı Oda-Borsa üyesi firmalar, azami 2.5 milyon TL’lik krediden 6 ay ödemesiz ve 36 ay vadeli olarak yararlanabilecek.

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.

DİSK’ten TÜİK’e çok sert enflasyon tepkisi: Halkın ekmeği ile oynuyorsunuz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: En düşük emekli maaşı en azından asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları da yükseltilmelidir. Kamu işçilerinin aylardır oyalanmasına son verilmeli Toplu İş Sözleşmesi süreci hızla …

Enflasyon sonrası bedelli askerlik de zamlandı: Yeni ücret belli oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası memur ve emekli maaşlarının yanı sıra bedelli askerlik ücreti de değişti. Buna göre bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi. Bedelli askerlik ücreti, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında …

Gözler ABD tarım dışı istihdam verisinde: Fed’den faiz indirimi sinyali gelebilir

ABD’de özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalmasıyla gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Verilerin Fed’in faiz politikasını şekillendirmede belirleyici olması beklenirken, Vietnam’la yapılan ticaret anlaşması borsalara pozitif yansıdı. Türkiye’de ise enflasyon verileri ve İklim Kanunu gündemde.

TÜİK açıkladı: Kritik haziran enflasyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyonu yüzde 35,05 olarak açıkladı. TÜİK, Mayıs ayı enflasyonunu 1,53 …