Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Ayhan Köse, Dünya Bankası’ndan Küresel Ekonomiyle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Dünya Bankası Washington’daki genel merkezinden Ayhan Köse, geçen hafta yayımlanan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na dikkat çekti ve küresel ekonomideki kırılganlıklara vurgu yaptı.

Ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revize yapıldığını belirten Köse, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 büyümesini beklediklerini açıkladı. Ancak bu rakamın yılbaşındaki yüzde 2,7’lik tahminden daha düşük olduğunu ifade etti.

“Geçen 25 Yılda Büyüme Trendinde Düşüş Var”

Köse, ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiğini ve küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın yapısal problemlerden kaynaklandığını belirtti. 2000’li yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme rakamlarının düşmesine değinen Köse, bu trendin devam edeceğini söyledi.

Politika yapıcıların alacağı kararların küresel ekonomiyi belirleyeceğini vurgulayan Köse, yapısal reformların, beşeri sermayenin artırılmasının ve iş ortamının iyileştirilmesinin önemini aktardı.

“Birçok Ülkede Reform İştahı Azaldı”

Köse, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımlarda azalma yaşandığını ve ticari ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanan belirsizliklerin yatırımları etkilediğini belirtti. Ayrıca, ülkelerin reform ihtiyacına vurgu yaparak bu reformların ekonomilere yabancı sermaye çekme konusunda önemli olduğunu ifade etti.

Köse, enflasyondaki düşüşün biraz gecikebileceğini ancak gelecek yıl daha iyi bir noktaya gelmeyi beklediklerini söyledi. Merkez bankalarının enflasyon politikalarının aktifleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Gelecek Döneme Umutlu Bakmalıyız”

Gelişmekte olan gerilimlerin enerji fiyatları üzerindeki etkisine de değinen Köse, küresel ekonomideki belirsizliklerin arttığını belirtti. Küreselleşmeye karşı korumacı politikaların ortaya çıktığı bir dönemde olduğumuza vurgu yapan Köse, politika yapıcıların güvenilir politikalar uygulamasının önemini vurguladı.

Köse, “Geleceğe umutla bakmalıyız ancak temkinli olmalıyız. Politika belirsizliği ve jeopolitik tansiyonların arttığı bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Related Posts

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Türkiye’nin tanınmış kripto yatırımcıları, 27 Haziran’da bir araya geldi

Kripto para sektöründe tüm hızıyla devam eden etkinlik ve buluşmalardan biri daha tamamlandı. OKX TR, Türkiye’nin en tanınmış kripto yatırımcılarını ve kripto ekosisteminin öne çıkan isimlerini buluşturacağı etkinliklerin ilkini 27 Haziran Cuma …

Gastronomi turizmi zamanı

Tatil rotaları oluşturulurken yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih haline geliyor.

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Türkiye, akaryakıt fiyatlarındaki artışlarla güne başladı. Brent petrolün varil fiyatının 78 dolara yükselmesiyle hükümet, 13-21 Haziran tarihleri arasında motorine toplam 8 lira 34 kuruş, benzine ise 4 lira 54 kuruş zam yapmıştı. Ancak petrol …