Eksozom kök hücre nedir?

Eksozom Kök Hücre Nedir?

İstanbul (İGFA) – Eksozomlar, vücudumuzda hücrelerimizin salgıladığı lipit yapıda zarla çevrili, genetik bilgiler, büyüme faktörleri ve proteinleri taşıyan 30-150 nanometre çapında çok küçük keseciklerdir. Boyutları hücrenin 1/1000’ine denk gelmektedir.

Eksozomlar, hücreler arası iletişimi sağlarlar ve yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyicileri olan molekülleri taşırlar. Aynı zamanda rejeneratif tıp alanında hücre yenilenmesi ve tamiri için yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom Kök Hücre Ne İşe Yarar?

Eksozom kök hücrenin ana işlevi, hücreler arası iletişimi iyileştirmek için uyarılara verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakmaktır. Bu moleküller arasında genetik bilgiler, proteinler ve reseptörler bulunur. Hücre davranışını değiştirerek hücre çoğalması ve doku yenilenmesinde rol oynarlar. Aynı zamanda inflamatuar proteinleri baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterirler.

Mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık veya yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda apoptozu azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca doku yenilenmesini destekleyerek yara izlerini azaltır ve normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar.

Eksozom Kök Hücre Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Eksozom kök hücre tedavisi uygulamasından sonra ilk 24 saat cilde baskı veya sıvı uygulanmamalıdır. İlk 24 saat sonrasında ılık duş alınabilir. 72 saat boyunca makyaj ve kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Estetik işlemler ise en az 3 hafta sonra gerçekleştirilmelidir.

Enjeksiyondan hemen sonra etkiler görülmeye başlar. Allogenik fibroblastlar hedef bölgeye yerleşip elastin ve kollajen üretmeye başlar, cildin diriliği 4-6 hafta sonra tam olarak görülür. Alloblast uygulaması, kendi dokusundan yapılan Fibrocell’e göre sonuçları daha hızlı gösterir çünkü Alloblast kullanılan dokular daha genç, sağlıklı ve dinamiktir.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.