Bilim Kuşağı Atölyeleri deprem bölgesindeki çocuklara elini uzatıyor

T24 HABER MERKEZİ

Gece yarısı iş makinelerinden gelen sesler insanı ürkütüyor, gündüz yürüdüğünüz sokakların yalnızlığı, yıkılmış duvarlardan görünen koltuklar, sokak hayvanlarının biçare bakışları ve zorla gülümsemeye çalışan sadece birkaç esnaf… Distopik bir film seti gibi Hatay.

Yönetenler tarafından sanki üvey evlat muamelesi gören bir şehre ve onun çocuklarına İş Bankası ve Petrol Ofisi, Bilim Kuşağı Atölyeleri ile elini uzatıyor. Deprem felaketinden etkilenen bölgede atılan projede, çocukların travmalarının atlatılması için bilim yardımcı oluyor. 2023 yılında başlatılan proje ile bugüne dek 230 bin çocuğa ulaşıldı. Bilim Kuşağı Atölyeleri, 3 yıl içinde 750 bin çocuğa bilim ve teknolojiye duydukları merakı artırmayı hedefliyor.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, proje ile çocukların bilime olan yatkınlığını, soru sorma kapasitesi ve bir şeyleri başarma duygusunun arttığını belirterek, “2023 yılında projeye başlarken de amacımız özellikle deprem bölgesinde çocuklara gelecekle ilgili umut olmaktı” diye konuştu.


İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, projenin çocuklarda bilime yaktınlığı geliştirdiğini kaydetti. 

Hedef 750 bin çocuğa ulaşmak

İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu, başta deprem bölgesi olmak üzere Bilim Kuşağı Atölyeleri ile Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklarla buluşuyor.

Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye ve Adana’da 2023 yılında toplamda 87 bin 304 çocuğa ulaşan, Bilim Kuşağı Atölyeleri, 750 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı önceleyen Bilim Kuşağı Atölyeleri’ne katılan öğrencilerin; özgüven, başarma duygusu, hayal kurma, merak duyma, cesaret ve empati kurma gibi konularda pozitif yönde geliştiği görülüyor.

Çocukların projeleri afetleri önlemeye yönelik

İş Bankası’nın 5 milyon dolar, Petrol Ofisi Grubu’nun ise 2.5 milyon dolar ayırdığı Bilim Kuşağı Atölyeleri’ne katılan rol model öğretmenler de 2 aylık eğitim programında, yapay zekâ, robotik gibi konularda kişisel eğitime alındı.

Atölyelere katılan öğrencilerin yüzde 99’unun meslek hayallerinin değiştiği, yüzde 95’inin merak duygusu ile soru sormaya başladığı, geliştirdikleri projelerinse afetleri önlemeye dönük olduğu gözlendi.

Hakan Aran, Bilim Kuşağı Atölyeleri’nde çocukların eğlenerek proje yapmayı, yardımlaşmayı öğrendiklerini belirterek, “Bu çalışmalar sonrasında çocukların bilime olan yatkınlığının, soru sorma kapasitesinin, merak ve bir şeyleri başarma duygusunun arttığını; hatta meslek hayalleri değiştiğini görüyoruz. 2023 yılında projeye başlarken de amacımız özellikle deprem bölgesinde çocuklara gelecekle ilgili umut olmaktı” diye konuştu.

Tekno Kurtarıcılar Projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aran, Antakya yeniden inşa edilirken ve çocukların enkaz altında kalanların yerini tespit etmeye yönelik fikirlerini dinlemişken, kendilerine iki görev düştüğünü söyledi. Aran şöyle devam etti: “İlk olarak yeniden inşa edilen binalarda belki bunların bir standart haline getirilmesi sağlanabilir. Bu, yeni inşa edilecek bir kent için bir fırsat. İkinci husus da büyüdüklerinde girişimciler haline gelerek bu fikirleri ticari olarak da sürdürebilecekleri imkanları sağlamak. Bu da bizim geleceğe daha umutla bakmamıza ve çocuklarımızın bizi bilimsel yönden aşmasına vesile olur.

 

Projeden notlar

Projeyle 2024 yılında 15 Nisan’a kadar 55 atölye ile toplam 1.150 çocuğa ulaşıldı. Bu süre zarfında okullara gönderilen bilim kitleri ve rol model öğretmenler aracılığıyla ulaşılan toplam çocuk sayısı 144.756 oldu.

Nisan ayı süresince Bilim Eğitimcisi ve Bilim Gönüllüleri gözetiminde deprem bölgesi illerinde belirlenen okullarda Bilim Kuşağı Atölyeleri gerçekleştirilecek.

Projenin hayata geçirildiği 2023 yılında ise 6 Mayıs – 27 Aralık tarihleri arasında Bilim seti gönderimi yapılan okullarda görev alan rol model öğretmenler 2 aylık bir eğitim programına alındı. Öğretmenler bu programda yapay zeka, kodlama, robotik gibi bilim müfredatı eğitimlerini tamamladı ve zaman yönetimi, öğrenmeyi öğrenmek gibi kişisel gelişim eğitimleri aldı.

Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana gibi illerde 2023 yılında bu öğretmenlerin okullarında gerçekleştirdiği Bilim Kuşağı Atölyelerinden kademeli olarak 85.902 çocuk faydalandı.

2023’te gerçekleştirilen 52 atölyeyle 1.402 çocuğa ulaşıldı, 154 okula bilim seti gönderimi yapıldı.

Böylece Bilim Kuşağı Atölyeleri ile 2023 yılında toplam 87.304 çocuğa ulaşıldı.  
2024’te şimdiye kadar Hatay’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, İskenderun, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya’da da atölyeler yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir