Faiz 500 baz puan arttı… Merkez’den sürpriz adım geldi

’ndan piyasa beklentisinin üstünde bir adım geldi ve politika faizi 500 baz puan artırıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Piyasada beklenti, politika faizinde 250 baz puanlık bir artış olacağı yönündeydi. PPK metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı ifadesi yer aldı. Açıklamada, “Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir” denildi.

SINIRLI İYİLEŞME BAŞLADI

PPK açıklamasında, ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu seyrettiği belirtilerek, “Yurtiçi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir” denildi.

Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk Lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğu belirtildi. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiği kaydedildi.

KREDİ FAİZLERİ SIKILIK DÜZEYİYLE UYUMLU

PPK açıklamasında Kurul’un, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi sadeleştirdiği belirtildi. Açıklamada, “Kredi faizleri hedeflenen finansal sıkılıkla uyumlu. TL mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler ve parasal sıkılaşmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faizin yanı sıra, miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir” denildi.

YÜZDE 5 HEDEFİNE UYGUN

Metnin sonunda PPK’nın politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceği ifadeleri yer aldı.

‘ENFLASYONU DÜŞÜRMEKTE KARARLIYIZ’

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, “Zira fiyat istikrarı sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşuludur. Dezenflasyon sürecinde ihracatçıyı destekliyoruz. Reeskont kredi faizlerine üst sınır getirdik, iskonto oranını azami yüzde 25.9’da sabit tuttuk. Yeni YTAK programı ile nitelikli yatırımları desteklemek için yıllık 100 milyar TL olmak üzere üç yılda 3 milyar TL limit tahsis edildi” dedi.

KREDİ KARTI FAİZİ DEĞİŞMEYECEK

PPK kararının hemen ardından yapılan açıklamada, kredi kartı azami faiz oranlarında aralık ayında değişiklik olmayacağı belirtildi. Kredi kartı faizleri için esas alınan referans oran hesaplamasında kullanılan 32-45 gün vadeli TL mevduata bankaların uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı gerçekleşmesine göre aralık ayı için ilan edilecek referans oranın sabit kalacağı hesaplandı. Buna göre; kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri komisyon oranlarında yıl sonuna kadar değişim gerçekleşmeyecek.

İHRACATÇILAR İÇİN DE ADIM GELDİ

Merkez Bankası politika faizi kararının hemen ardından ihracatçılar için de atılan adımı duyurdu. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirildi. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25.93’te sabit tutuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir