Su, yiyecek cilt veya solunum yoluyla vücudumuza giriyor, kansere sebep oluyor! Uzmanlar uyardı: İşte yapılması gerekenler

Mikroplastikler ve Sağlık İlişkisi: Uzmanlar Uyarıyor

Araştırmalara göre, mikroplastiklerin inflamasyon, üreme sağlığı sorunları ve hatta kansere yol açabileceğine dair endişeler artıyor. Nazarbayev Üniversitesi’nden mikroplastik araştırmacısı Dana Zhaxylykova, mikroplastiklerden korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

1. Plastik Şişelerden Kaçının, Cam veya Metal Şişeler Kullanın

Zhaxylykova, plastik su şişelerinin litre başına 240.000 mikroplastik parçacık içerebileceğini belirtiyor. Columbia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda ise plastik şişelerde beklenenden çok daha fazla mikroplastik tespit edildi.

2. Plastik Kaplarda Mikrodalga Kullanımını Sınırlayın

Mikrodalga fırında plastik kaplar kullanmak, milyonlarca mikroplastik parçacığının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kaplardan mikrodalga süreci sırasında milyonlarca mikroplastik ve nanoplastik salınımı olduğunu göstermiştir.

3. Ahşap Kesme Tahtaları Tercih Edin

Plastik kesme tahtaları, yiyeceklere yılda 7 ila 50 gram mikroplastik bulaştırabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kesme tahtalarının mikroplastik bulaşmasının önemli bir kaynağı olduğunu gösteriyor.

4. Plastik Mutfak Gereçlerini Değiştirin

Zhaxylykova, plastik mutfak gereçlerinin binlerce mikroplastik parçacığının yayılmasına yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle tahta veya metal mutfak araçları kullanmaya özen gösterilmeli.

5. Kağıt Bardak ve Tabaklardan Uzak Durun

Kağıt bardak ve tabaklar, sıcak sıvılarla temas ettiğinde mikroplastik parçacıklarının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, sıcak sıvılarla temas halinde olan kağıt bardakların yüksek miktarda mikroplastik saldığını göstermektedir.

6. Demlik Çayı Tercih Edin

Zhaxylykova, poşet çayların içerisinde milyarlarca mikroplastik parçacığının bulunabileceğini belirterek demlik çay kullanımını öneriyor. Poşet çayların ambalaj malzemeleri de mikroplastik bulaşmasına neden olabilir.

7. Plastik Ambalajlı Meyve ve Sebzelerden Kaçının

Plastik ambalajlar, meyve ve sebzelerde mikroplastik bulaşmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalar, en fazla mikroplastiğin elma ve havuç gibi ürünlerde bulunduğunu göstermektedir.

Mikroplastiklerin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Mikroplastiklerin uzun vadeli etkileri hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, uzmanlar bu küçük parçacıkların içerisinde toksik maddeler taşıyarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Sağlık risklerinden korunmak için mikroplastik kullanımının sınırlandırılması önem taşıyor.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.